Софийската градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство  по случая Даная

...
Софийската градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство  по случая Даная
Коментари Харесай

Случаят Даная: Скандален запис и разследване на прокуратурата

Софийската градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство  по случая " Даная " след двуседмична инспекция.

Преди две седмици от СГП оповестиха, че извършват инспекция по случая със гибелта на 15-годишната Даная в болница „ Пирогов “, която трябваше да откри дали има задоволително данни за немарливо осъществяване на правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха.  Досъдебното произвеждане е формирано преди два дни.   
Скандалният запис
" Просто би трябвало в действителност да се направи всичко допустимо да усетят болката тия хора ".

Репликата е на доктор по адрес на фондация " Даная ".

Думите се чуват по време на съвещание на Медицинския съвет на болничното заведение преди две седмици, на което е решено болничното заведение да се възползва от безвъзмездните услуги на адвокатската фирма на юрист Димитър Марковски по проблема. Кратък запис от съвещанието на Медицинския съвет беше излъчен в продължение на следствието на Валя Ахчиева по случая със гибелта на Даная, в което също така се осветяват още нередности към лекуването й.

В различен миг от записа участник в срещата разяснява: " Въпросът е да устискаме до 6-ти март. Е, това е истината. Казвам го на български език ", след което още веднъж показва, че има поради ротацията на кабинета. Очаква се здравният министър Христо Хинков да бъде заменен, откакто разгласи, че се отдръпва. а Мария Габриел (ГЕРБ) да поеме премиерския пост.

След  издание на видеото адвокатът Мария Петрова заяви във видео в профила си във Фейсбук, че е неин прочут от " една от най-големите столични лечебни заведения " я е предизвестил, че е включена в лист, който се изготвя от ръководителите на болници  - вижте видеото:

 

Бърз коментар… Няма дъно, ня-ма!
Posted by Mariya Petrova on Tuesday, 13 February 2024
 
Случаят " Даная "  
" Пирогов " е обект на инспекции във връзка със гибелта на 15-годишната Даная Кулева през предходната година, майката на момичето Ани Стоянова упреква болничното заведение в редица пропуски при лекуването й, а лечебното заведение отхвърля всякаква виновност.

15-годишната Даная страда от тромбоцитопения - положение, при което броят на кръвните кафези, участващи в кръвосъсирването, е мощно занижен, и е призната в реанимацията на " Пирогов " с кръвоизлив и оток на мозъка, провокирани поради болестта й и след лек удар по главата. Въпреки осъществената интервенция, тя изпада в мозъчна гибел при започване на май предходната година. Родителите на Даная взеха решение да спасят други хора и подариха органите й.  

Майката Ани Стоянова упреква болничното заведение в редица пропуски в лекуването и изиска оставката на шефа на " Пирогов ". Тя не се съгласи с резултата от първата инспекция на Министерство на здравеопазването, като съобщи, че в отчета има лъжи, и изиска втора инспекция, след която Изпълнителната организация " Медицински контрол " заяви, че е разкрила нарушавания в лекуването на 15-годишно момиче.  Проверяващият екип е установил нарушаване при предписването и отпущането на лекарствен артикул. Всички документи, получени от лечебните заведения в хода на осъществяване на първата инспекция, са предоставени на бранш " Противодействие на корупцията в администрацията ", отдел " Икономическа полиция " към Главна дирекция " Национална полиция ".

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР